BODY WORLDS Vital NTNU2018-01-24T09:08:43+00:00

Project Description

BODY WORLDS Vital

 EN UTSTILLING AV EKTE MENNESKEKROPPER

Copyright: Gunther von Hagens’ BODY WORLDS, Institute for Plastination, Heidelberg, Germany, www.bodyworlds.com

UTSTILLING:

BODY WORLDS Vital

Ansvarlig organisasjon:

NTNU – NORGES TEKNISK-VITENSKAPELIGE UNIVERSITET

Hjemmeside

Tidsrom:

UTSTILLING: 6. JUNI – 8. OKTOBER 2017

Kontaktperson:

RANDI WENCHE HAUGEN

Kontaktinformasjon

BODY WORLDS Vital feirer menneskekroppens bevegelse og dens potensial, gjennom estetiske presentasjoner av kroppens form og kompliserte funksjoner. Ved hjelp av autentiske menneskelige organer og multimedia viser utstillingen kroppen i trivsel, smerte og sykdom.

Om utstillingen

Utstillingen BODLY WORLDS Vital er en av flere utstillinger produsert av den tyske forskeren Gunter von Hagens, som har utviklet metoden plastinering og opprettet Institutt for Plastinasjon (IfP) i Heidelberg.  Hovedmålet for utstillingene er å øke bevisstheten rundt helse. Utstillingen ønsker å lære besøkende om menneskekroppen og inspirere dem til å leve livet med livsglede og til sitt fulle potensial. I dette arbeidet samarbeider donorer, anatomer og besøkende.

BODY WORLDS avdekker menneskekroppen gjennom den banebrytende vitenskapelige metoden plastinering. Den viser kroppen med detaljerte anatomiske studier, kompliserte disseksjoner og originale komposisjoner på en lett forståelig måte. De autentiske menneskelige organene som vises fungerer som en bro til gjenkjennelse og refleksjon. Over 40 millioner mennesker har opplevd BODY WORLDS i over 100 byer over hele verden – nå også i Trondheim, som eneste sted i Norge. Dette er en sjelden mulighet til å oppleve en helt unik utstilling som hjelper oss til å forstå raffinementet og skjørheten i våre egne kropper.

Plastinering er en teknikk som stopper nedbrytningen av den døde kroppen og produserer solide, luktfrie og holdbare anatomiske eksemplarer for vitenskapelig og medisinsk opplæring. Plastinering ble oppfunnet i 1977 av Dr. Gunther von Hagens ved Universitetet i Heidelberg, Tyskland, og har kontinuerlig blitt utviklet siden da. Produksjonen av et plastinat av en hel menneskekropp krever omtrent 1500 arbeidstimer. Verdens høyeste plastinat er en voksen elefant, som måler 6 x 3,50 meter. Body worlds-utstillingene er basert på et etablert program for kroppsdonasjon, der donorene spesifikt ber om at kroppene deres skal brukes i en offentlig utstilling etter deres død. Donorene fungerer som veiledere og lærere på denne reisen mot helse, velvære og vitalitet. Deres identitet og dødsårsaker er ikke offentliggjort. Utstillingen fokuserer på våre kropper, og ikke på å gi personlig informasjon.

Vitenskapsmuseet som formidlingsaktør for NTNU’s satsingsområde «Helse»

Da NTNU skulle fusjonere med Høyskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag ble det utarbeida en fusjonsplattform. Der kan man lese at «som et tverrfaglig flercampus-universitet skal NTNU videreutvikle Vitenskapsmuseets rolle som en betydelig formidlingsaktør.» Vitenskapsmuseet ønsker å være denne formidlingsaktøren. NTNU har Helse som ett av sine fire tematiske satsingsområder. Ved å trekke til seg internasjonale vandreutstillinger med tematikk som støtter opp under NTNUs egen forskning, får museet muligheten til å gi publikum fascinerende ny kunnskap og samtidig presentere NTNU på en god måte. BODY WORLDS Vital gir museet muligheter til å lage skreddersydde opplegg for ulike besøksgrupper, og har fantastisk undervisningspotensiale.

 Foto: Copyright: Gunther von Hagens’ BODY WORLDS, Institute for Plastination, Heidelberg, Germany, www.bodyworlds.com

Tekst er gjengitt fra NTNU Vitenskapsmuseets nettsider med tillatelse.

Tema:

Les:

BODY WORLDS Vital – NTNU

Voksne i alle aldre og barn vil finne utstillingen fascinerende. BODY WORLDS Vital er særlig interessant for barn i alderen 8 år og oppover. Dette er veiledende – du vet dine barns beste. Vi anbefaler at alle barn er i følge med en voksen. En pre-besøk familieguide vil være tilgjengelig for nedlasting før utstillingen åpner.

– Det blir debatt når du stiller ut døde mennesker

I november i fjor ble det klart at utstillingen Body Worlds skulle komme til Trondheim. Utstillingen består av ekte menneskekropper som er bevart gjennom plastinering og satt opp i ulike positurer, i tillegg til plastinerte organer. På tirsdag åpnes den for publikum. Direktør Reidar Andersen ved NTNU Vitenskapsmuseet gleder seg stort.

Menneskelik på utstilling i Trondheim

Vi får 13 hele kropper i ulike positurer, alt fra sjakkspilleren til skiløperen. I tillegg er det et hundretalls organer, sier direktør ved Vitenskapsmuseet i Trondheim, Reidar Andersen. Det er hos Vitenskapsmuseet vandreutstillingen «Body Worlds Vital» blir vist i fire måneder når utstillingen for første gang kommer til Norge til sommeren.

Reconsidering Body Worlds: why do we still flock to exhibits of dead human beings?

When Dr. Gunther von Hagens started using » plastination» in the 1970s to preserve human bodies, he likely did not anticipate the wild success of the Body Worlds exhibitions that stem from his creation. Body Worlds has since hosted millions of visitors to its exhibits, including six spin-offs.

Meet Dr Gunther von Hagens, the controversial champion of human plastination

The multimillionaire inventor was smiling as the car in which he was travelling drew up. The trademark black Fedora was still firmly in place on his head and as he got out I advanced to shake his hand. But something was wrong. He was unsteady on his feet and his mouth hung open.