Se Torsken! | Tromsø Museum2018-01-26T08:56:17+00:00

Project Description

SE TORSKEN

EN UTSTILLING OM TORSKENS MANGE ANSIKT

Prosjekt:

SE TORSKEN!

Ansvarlige organisasjoner:

TROMSØ MUSEUM

Kontaktperson:

PER HELGE NYLUND

Kontaktinformasjon

Utstillingen «Se Torsken»  laget av Tromsø Museum – Universitetsmuseet. Den åpnet i Tromsø høsten 2008,og har siden reist både i nord og sør for å gi publikum et nytt syn på en gammel kjenning.

Torsken er en fisk vi alle har et forhold til. Mølje på middagsfatet, juksafiske i late sommerkvelder, børsvinner med Aker Seafood og en bærebjelke i mange kystsamfunn – torsken har mange oppgaver. Denne utstilllingen hyller torsken og viser dens mangfoldighet.

Til grunn for utstillingen ligger tverrfaglig forsknings- og museumsarbeid. Tradisjonelt har museene vist naturvitenskapens natur og samfunnsvitenskapens kultur. Men denne utstillingen viser at de torskene vi ser, er skapt i kulturen gjennom vitenskapens og samfunnets håndtering av den. Vi leser torsken inn i vårt eget samfunnsbilde.

Ved å vise at torsken har mange ansikt – den er for eksempel både EU-motstander og EU-tilhenger – vil vi få fram at det nettopp er gjennom å tale torskens sak i kulturen at naturens torsk får form.

Med utstillingen ønsker museet å inspirere ungdom og voksne, både med og uten nærhet til fiskerinæringa. Utstillingen vil synliggjøre hvordan vi mennesker medvirker til å forme torsken. Slik vil den gjøre bevisstgjøre de besøkende og skape holdninger til viktige politiske spørsmål i vår tid.

Vandreutstilling

Tromsø Museum – Universitetsmuseet tilbyr vandreutstillingen SE TORSKEN! Den viser fram vårt lands viktigste fisk slik den blir sett av oss som fisker den, selger den og spiser den – gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge. Her treffer vi torsken som handelsvare og som livsnerve, som politisk brennbart tema, som både motstander og forkjemper for norsk EU-medlemsskap, som kulturarbeider og som miljøverner. Utstillinga er formgitt av Björn Ed og produsert av Tromsø Museum.

Så langt er «Se torsken!» vist på 18 ulike museer hvor den er blitt sett av mange tusen mennesker.


SE TORSKEN! er inndelt i seks tema, på 1-3 panel for hvert. Utstillinga er fleksibel og kan settes opp i den rekkefølge man ønsker, så lenge hvert tema henger sammen. Språket i utstillinga er norsk. Det kreves minimum 80 m2 gulvplass for å vise utstillinga. Utstillinga inneholder følgende elementer:
•    10 solide trestativer som bærer tekst- og bildepanel, 150cm brede.
•    3 trestativer med skjerm og høyttaler for film/billedspill, 100cm brede.
•    4 bord dekket med tekst og bilder og til dels gjenstander.
•    2 sokler, hvorav én med pleksiglass-monter
•    4 kasser til å sitte på, 60x60cm.

Utstillinga pakkes og fraktes i 13 transportkasser av kryssfiner. Fraktvekt 1200 kilo.

Til utstillinga er det laga digitalt design til tre ulike plakater som leietakere er forpliktet til å bruke.

Til SE TORSKEN! finnes det en 60-siders katalog (veil. utsalsgpris kr 80,-), som vi leverer i kommisjon. Det er også laga et utvalg suvernirprodukter, bl. a. 3 ulike T-skjorter, skriveblokker, doble korrespondansekort med mer. Vi levere så lenge lageret rekker, eller er behjelpelig med å skaffe kontakt med produsent. Utstillingsplakatene kan også produseres som salgsvare.

Tekst og illustrasjoner er og gjengitt med tillatelse fra Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

LES MER:

SE TORSKEN! | UiT

SE TORSKEN!

Se torsken…

En god lutefiskmiddag kan med fordel kombineres med et besøk på utstillingen Se torsken på Tromsø museum. Der kan du i disse dager se torsken og kampen om dens identitet. Etter jul skal torsken ut på vandring. Politisk torsk Utstillingen viser torskens mange ansikt, blant annet som gjenstand for ulike gruppeinteresser.